Despre comuna Malini putem spune ca este o asezare veche de razesi, care apare mentionata pentru prima data intr-un hrisov de pe timpul lui Stefan cel Mare, mai exact la 15 septembrie 1459. Harta comunei Malini seamna foarte mult cu harta Italiei, ce are ca nucleu de formare terasa superioara a raului Suha-Mare, si interfluviul Modova – Suha- Mare. Astazi in aceste zone despre care vorbim se afla satele Paraie si Malini.
Astfel harta Maliniului este foarte asemanatoare cu cea italiei, iar in parte de sus a acesteia, este asezata Crucea Talienilor, si inca o coincidenta cu asemanarea italiana este faptul ca zona de nord este mai dezvoltata decat cea de sud, din punct de vedere economic. Tot in partea superioara este asezata si administratia comunei Malini, cea care a pus baza dezvoltarii comunei in perioada ce a urmat.
Despre comuna Malini mai putem adauga ca este situata intr-o zona de contact de deal si munte, ceea ce inseamna ca aici veti avea ocazia sa intalniti peisaje unice, bogatie si variatie, iar aceste elemente sunt cat se poate de importante pentru dezvoltarea localitatii si pentru desfasurarea unor activitati sociale, economice, si nu in ultimul rand turistice. Localitatea este situata totodata in partea de sud a judetului Suceava, la granita cu judetul Neamt, si este traversata de drumurile judetene 209 A si 209 B. Despre cel din urma, putem adauga ca este cel care asigura legatura peste pasul Stanisoara 1250 m, cu comuna Borca, din judetul invecinat Neamt. In aceasta comuna traiesc aproximativ 7.657 de oameni, ce se ocupa in principal cu agricultura, iar aici este predominanta cresterea cartofului si a animalelor. Totodata aici se desfasoara si activitati de exploatare forestiera, si in ulimul timp se imnultesc si societatile cu caracter productiv.